


Praca pod red.: URSZULI JARECKIEJ I ANNY WIECZORKIEWICZ: TERYTORIA SMAKU. STUDIA Z ANTROPOLOGII I SOCJOLOGII JEDZENIA. Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa 2014. ISBN 978-83-7683-092-6.
SPIS TREŚCI
Anna Wieczorkiewicz: Wstęp
Część I: Swojskie przestrzenie smaku – dom, region, świat
Smak dzieciństwa, smak domu
Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla najmłodszych
Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci
Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich
Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej
Smaki lokalności
Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum Roberta Makłowicza)
Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach
Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w perspektywie nowych praktyk kulinarnych
Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smakow Warszawy
Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny
Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab
Część II: Smak w przestrzeni symbolicznej – praktyki kulinarne w mediach
Wyobraźnia kulinarna i praktyka smaku
Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję
Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow food w poszukiwaniu dobrego życia
Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym
Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej
Performance smaku
Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim
Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela do Petera Greenawaya
Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach filmowych PRL-u
Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii kulinarnej
Noty o autorach