Instytut Filozofii i Socjologii
Belka
 
00 - 330 Warszawa, ul. Nowy Świat 72, pok. 231, tel. (22) 65-72-897,
Wersja Angielska
 
 

Praca pod red.: URSZULI JARECKIEJ I ANNY WIECZORKIEWICZ: TERYTORIA SMAKU. STUDIA Z ANTROPOLOGII I SOCJOLOGII JEDZENIA. Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa 2014. ISBN 978-83-7683-092-6.


SPIS TREŚCI

Anna Wieczorkiewicz: Wstęp

Część I: Swojskie przestrzenie smaku – dom, region, świat

Smak  dzieciństwa, smak domu

Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla najmłodszych

Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci

Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich

Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej

Smaki lokalności

Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum Roberta Makłowicza)

Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach

Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w perspektywie nowych praktyk kulinarnych

Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smakow Warszawy

Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny

Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab

Część II:
Smak w przestrzeni symbolicznej – praktyki kulinarne w mediach

Wyobraźnia kulinarna i praktyka smaku

Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję

Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow food w poszukiwaniu dobrego życia

Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym

Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej

Performance smaku

Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim

Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela do Petera Greenawaya

Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach filmowych PRL-u

Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii kulinarnej

Noty o autorach